Перейти до вмісту

Грантовий проєкт 2022

Колектив Музею історії НаУОА спільно з колегами з Інституту дослідження української діаспори ім. проф. Любомира Винара реалізували грантовий проєкт «Збереження та діджиталізація стародруків та рідкісних книг  з колекцій Національного університету “Острозька академія».

Фінансову підтримку проєкту у розмірі 13 тис. євро надав Стабілізаційний фонд культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut (Ґете Інститут).

Серед головних завдань, які поставила перед собою команда проєкту було оцифрування найцінніших книжкових видань з університетських колекцій.

Колекція стародруків та рідкісних книг НаУОА

Для цього було вивчено успішний європейський досвід цифровізації книжкової спадщини та за грантові кошти придбано професійну систему сканування.

Так, в рамках реалізації проєкту, що тривав понад два місці, команда відібрала та оцифрувала 40 найбільш цінних, рідкісних видань із університетської колекції.

Доступ до електронних копій цих книг став можливим завдяки створеному в рамках проєкту веб-ресурсу ”Pro libris”, що являє собою сучасну електронну бібліотеку з вільним доступом.

Для оригіналів найбільш цінних книг, що в умовах війни опинились під загрозою знищення, в межах грантової програми було придбано необхідне обладнання для створення правильних мікрокліматичних та безпекових умов їх збереження.

Зокрема, закуплено вогнетривкі шафи, систему осушення, зволоження та обігріву приміщення, що уможливить правильне зберігання книг у сховищах.

Після завершення проєкту робота по оцифруванню цінних видань продовжиться, адже уся придбана техніка та обладнання будуть передані на баланс університету.