Перейти до вмісту

Колекція скульптур Міртали Пилипенко.

В Музеї НаУОА зберігається цінна колекція творів відомої американської скульпторки українського походження Міртали Пилипенко. Відродження Острозької академії великою мірою стало можливим завдяки допомозі українців з усього світу. Міртала зробила свій безцінний внесок – подарувала колекцію з 15 власних робіт. Колекція відкрита для відвідувачів з 2011 року і є постійно діючою експозицією. На даний час колекція експонується у Арт-кластері Острозької академії – галереї сучасного мистецтва, розташованій в новому корпусі НаУОА.

Міртала Пилипенко

Творчість Міртали – це особливий сплав мистецтва та філософії, що в результаті осмислення автором знаходить майстерне втілення ідеї в матеріалі.

Її роботи отримали високу оцінку мистецтвознавців та всесвітнє визнання. Мисткиня по-своєму бачить їх призначення та спосіб існування, духовний розвиток, зв’язок із космосом та минулим. Її колекція, ніби розмова, яку Міртала веде з нами, спілкуючись через свої роботи.   

Особливі емоції викликає скульптура «Україна – Фенікс – Лелека», яка в 1998 році була подана Мірталою до участі у 3-му турі конкурсу на кращий монумент Незалежності в Києві. Її талант –  лаконічною символікою розкривати глибинні змісти – прекрасно втілений в композиції: обриси полум’я і лелеки – це тризуб. Лелека – традиційний символ України. Перерване коло навкруги умовного тризуба символізує визволення України, що відродилась і постала як Фенікс із попелу.