Перейти до вмісту

Студентсько-викладацький храм

Студентсько-викладацький храм преп. Федора Острозького сьогодні є не лише культовою спорудою. Колекція іконопису, що зберігається  у храмі, є частиною  фонду музею НаУОА та зібрана, в основному,  завдяки випускникам університету.  Таким чином, храм є одним з експозиційних розділів музею університету, а його відвідання входить до екскурсійного маршруту.

Збірка складається з ікон XVIII-XIX ст. та сучасних авторських робіт художника Ю. Нікітіна.  Окрасою храму є іконостас, створений завдяки співпраці Острозької академії та Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури. Ікони виконані в стилістиці острозької іконописної майстерні студентами НАОМА під керівництвом художника Олеся Солов’я.

В храмі експонується і унікальна ікона «Христос-Пантократор і святий Стефан», на якій два хронологічно відмінних за часом написання зображення, наклалися дивним чином – композиційно це виглядає так, ніби Стефан затуляє уста Христу. Трагічна та водночас містична історія ікони не залишає байдужим жодного відвідувача музею.