Перейти до вмісту

Волонтери Музею історії НаУОА взяли участь у Міжнародній молодіжній програмі у Польщі

З 16 по 22 червня студенти-волонтери Музею історії НаУОА на запрошення Молодіжного товариства гміни Плужніца (Польща) взяли участь у міжнародному  проєкті «Uncover & discover, a journey through the history», що об’єднав 16 молодих людей з України та Польщі.

Протягом п’яти днів молодь знайомилася з локальною культурною спадщиною, історією та особливостями відомого сільськогосподарського регіону Польщі –  гміни Плужніца. Працюючи у групах, учасники розробляли  проєкти, які допоможуть популяризувати регіон серед туристів, адже ця місцевість має також багато мальовничих локацій, старовинних костелів та палаців. За результатами роботи груп було розроблено та презентовано брошуру для туристів із картою та інформацією щодо найбільш цікавих туристичних місць; аудіотур та квест палацово-парковим комплексом в с. Мгово (на базі якого відбувалася програма).

Враженнями від програми поділилася студентка Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського Ніна Заєва:

Участь у цій програмі дала можливість ближче познайомитися з історією та культурою місцевості, де ми перебували. Більше дізнатися про історію палацу «Вікторія», в якому ми проживали та надихнутися його красою. Також під час програми ми спільно з польською молоддю мали змогу розробити декілька невеличких проєктів пов’язаних з історією палаців, про які ми дізнавалися під час програми, які в подальшому зможуть побачити гості палацу Вікторія.

Програма передбачала також велику кількість інших заходів, зокрема: поїздка до старовинного міста Торунь, відвідання його музеїв та історичного центру; знайомство із повітовим містом Вомбжєжьно та його молодіжними ініціативами; спілкування під час «вечорів культур», кіновечір, тощо.

Катерина Сирота – історикиня, учасниця програми, студентка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки коментує свою участь у програмі так:

Ця поїздка для мене була можливістю познайомитись з історичною спадщиною іншої країни, поспілкуватись з дійсно цікавими людьми, які відновлюють свою історію, навчитись чогось в них та обмінятися досвідом. Враження неймовірні.

До слова, це вже далеко не перший спільний захід, що реалізовано у співпраці між Музеєм НаУОА та громадськими організаціями гміни Плужніца за кошти грантових  проєктів Євросоюзу.

Керівник української групи учасників програми, директор Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк підкреслила:

Співпраця Музею НаУОА та Молодіжного товариства Гміни Плужніца триває вже 9 років. За цей час було реалізовано 5 спільних  проєктів для молоді, завдяки яким наші студенти не лише отримали гарні враження і практичні навички, але й знайшли нових друзів, з якими продовжують спілкуватися і після завершення програм. Ми дуже вдячні нашим партнерам – Молодіжному товариству Гміни Плужніца в особі його керівниці Юстини Янковської за можливість долучитися до  проєкту і цього року. Для наших студентів це чудова нагода попрацювати в міжнародній команді, попрактикувати іноземні мови, отримати новий корисний досвід.