Перейти до вмісту

Музей університету за підтримки УКФ реалізував проєкт по цифровізації найцінніших мистецьких колекцій

З червня по жовтень цього року працівники Музею історії НаУОА спільно з командою фахівців з ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» реалізували проект «Цифровізація мистецьких колекцій Музею історії Національного університету «Острозька академія», що переміг у програмі «Диджіталізація» від Українського Культурного Фонду (УКФ). Задум полягав у створенні онлайн-галереї, де будуть представлені цифрові копії 108 творів мистецтва, об’єднані у три віртуальні колекції, що відповідає трьом авторським мистецьким зібранням, котрими володіє університет. Це колекції скульптур Петра Капшученка (1915-2006) та Міртали Пилипенко (1929 р. н.) і живописні роботи мистецтвознавця Володимира Овсійчука (1924-2016).

Петро Капшученко та Міртала Пилипенко – це українські скульптори зі світовим ім’ям, які мають подібну долю. Народилися в Україні, але після Другої Світової війні опинилися у вільному світі. Перший працював в Аргентині та США та  відомий і як автор творів малої камерної пластики, так і монументальними роботами. В Острозькій академії знаходиться 15 невеликих скульптур Петра Капшученка з бронзи та теракоти. Їх подарували університету громадська діячка зі Сполучених Штатів Броніслава Скорупська та близьке до митця подружжя Олександр Михалюк  та Раїса Маєвська.  Міртала Пилипенко проживає в Сполучених Штатах і працює в напрямку символізму. Її роботи прикрашають багато музеїв та галерей світу. Вона особисто передала до навчального закладу 16 своїх робіт з бронзи та полімерної глини, які дуже подобаються відвідувачам.

Володимир Овсійчук не був професійним художником. Він викладав у Львівській академії мистецтв і знаний перш за все як вчений, автор монографій та статей з мистецтвознавства. Але як фахівець з теорії кольору просто не міг не малювати. Після кількох лекцій в стінах університету, професор Овсійчук надзвичайно сподобався академічний аудиторії. Згодом була організована персональна виставка його картин в НаУОА. Сам Володимир Антонович не вважав себе художником і до своїх робіт ставився критично. Але його портрети, етюди та пейзажі відзначаються надзвичайною майстерністю. Митець заповів 77 створених ним картин Острозькій академії.

Всі три колекції становлять не тільки високу художню цінність. Вони – частина процесу відродження академії. Це знак визнання, довіра та підтримка людей, які вболівали та вболівають за ідею Острозької академії.

Із початком повномасштабного вторгнення найцінніші університетські колекції були перенесені у сховище. Така ситуація спонукала співробітників музею до відтворення мистецьких артефактів у цифрових копіях. Створення віртуальних колекцій уможливить вільний доступ до мистецьких творів, а підготовлені працівниками музею детальні каталоги допоможуть їх вивчати та використовувати в освітньому процесі. Віртуальні колекції – це також шлях, через який можна розповісти про наші «скарби» світу і популяризувати українську культуру.

Після 5 місяців реалізації проекту усі охочі можуть ознайомитись із його результатами та переглянути онлайн галереї на сайті Музею НаУОА за посиланням.

Запрошуємо до огляду!

Запрошуємо до огляду!