Перейти до вмісту

Розпочалась реалізація нового грантового проєкту Музею історії НаУОА

Музей історії НаУОА спільно з Інститутом дослідження української діаспори ім. проф. Любомира Винара НаУОА розпочав реалізацію грантового проєкту «Збереження та діджиталізація стародруків та рідкісних книг з колекцій Національного університету «Острозька академія».

Проєкт отримав грантову підтримку та фінансується зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.

Книжкові колекції, які зберігає університет, вперше будуть якісно оцифровані завдяки спеціальному обладнанню – в межах проєкту заплановано закупівлю необхідних складових для мобільної системи оцифрування. Першочергово будуть оцифровані найцінніші книги з колекції Музею НаУОА та Інституту дослідження української діаспори.

Ці книгозбірні мають важливу історію формування, адже більшість цінних книг Острозька академія отримувала в дар від меценатів, друзів, сподвижників її відродження. Так, колекція Музею поповнювалася завдяки меценатській підтримці І. Кардаша, Т. Кшонстка, В. Пєріна, випускників та викладачів НаУОА. Тут зберігаються видання найбільших українських друкарень XVII-XVIII ст. – Київські, Львівські та Почаївські друки, які є невід’ємною складовою національної культурної спадщини. Деякі із книг, що зберігаються в музеї, є бібліографічною рідкістю і відомі лише в 3-4 примірниках в українських бібліотеках. Зокрема: «Анфологіон» (Львів, 1632 р.), «Тріодь Цвітна» (Київ, 1631),  «Трифологіон або Мінея рочная…» (Почаїв, 1737 р.) та інші.

Інститут досліджень української діаспори  збирає та зберігає потужну колекцію зарубіжної україніки – видання українських емігрантських наукових установ та організацій, що діяли в різних країнах Європи та США, а також цінні архіви цих установ та відомих українських вчених, що працювали за кордоном. В колекції інституту зберігаються унікальні видання, створені українцями у таборах для переміщених осіб у 1940-50-х роках на території Німеччини, автографні примірники праць українських вчених, рідкісні періодичні видання, які збереглися в одиничних екземплярах, а на території України – лише в колекції Інституту.

Оцифровані копії книг буде розміщено на спеціально створеному веб ресурсі «Pro libris». Цей сайт стане основною платформою, де буде розміщено відскановані колекції університету. В планах команди проєкту – наповнювати його і після завершення реалізації грантової заявки. Таким чином розпочата справа буде мати продовження і важливий результат – відкриті книжкові фонди доступні для дослідників у будь-який зручний час. На думку учасників проєкту – це ефективний  і необхідний на даний час спосіб захистити, зберегти та популяризувати колекції НаУОА.

Крім того, уже здійснено закупівлю спеціального обладнання для створення необхідних мікрокліматичних умов для збереження книг, адже частина цінних колекцій перебуває у сховищах, де не завжди є відповідний температурно-вологісний режим. Команда проєкту вже розпочала його реалізацію і планує до кінця грудня познайомити громадськість з його перебігом та результатами під час офіційної презентації.

Попри те, що проєкт є, в першу чергу, відповіддю на виклики часу (захист від ризику знищення), він має важливу культурно-освітню складову, а також може стати прикладом для інших ЗВО та культурних інституцій, які зберігають цінні книжкові та архівні зібрання.