Перейти до вмісту

У мистецькій галереї НаУОА експонується фотовиставка “Азовсталь. Світло переможе” авторства Дмитра Козацького.

20 жовтня, в підземній мистецькій галереї Національного університету Острозька академія відбулось відкриття фотовиставки “Азовсталь. Світло переможе” авторства Дмитра Козацького з позивним “Орест” – військовослужбовця, оборонця міста Маріуполя, фотографа, голови пресслужби полку “Азов”, студента спеціальності “Політологія” НаУОА.

З 1 березня 2022 року, разом з іншими захисниками, Дмитро тримав оборону на заводі “Азовсталь”. Є автором 25 світлин поранених побратимів із польового шпиталю на заводі.

Це перша виставка в мистецькій галереї НаУОА  від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Розташування фото в підземеллях  має також символічне значення, адже зараз вони виконують функції укриття, що створює додаткову атмосферу сприйняття фото.   

На відкритті виставки були студенти викладачі, члени ректорату, представники музейних установ Рівненської та Хмельницької областей, мешканці міста.

Під час відкриття виставки ректор Острозької академії, професор Ігор Пасічник зауважив:

“Сьогодні ми відкриваємо знамениту фотовиставку Дмитра Козацького, яку побачив уже весь світ. Завдяки цим фотографіям і знають про Дмитра. Це не просто фотовиставка, це історія українського героїзму й патріотизму. На цій фотовиставці можна формувати світогляд українців. Свого часу Дмитро Козацький залишив навчання у Вищій школі інформаційних технологій та менеджменту у Ряшеві (Польща), щоб стати учасником Революції Гідності. Згодом, для продовження навчання, яке зможе поєднувати із військовою службою, Дмитро обрав Острозьку академію, яка зараз є кузнею українських патріотів”.

Ректор НаУОА проф. Ігор Пасічник, директорка Музею історії НаУОА Анастасія Хеленюк

Директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк нагадала хроніку оборони  «Азовсталі»:

“Героїчна оборона Маріуполя тривала 84 дні. Територію бомбардували надважкими бомбами…

У  ніч на 27 квітня російські війська бомбардують територію заводу авіабомбами. Залізобетонні перекриття не витримують, руйнуються, частково завалюють підземний шпиталь та операційну.

В ніч на 28 квітня, на 64 добу спротиву, – 50 авіаударів”.

Під час відкриття присутні мали можливість переглянути відео “Фортеця. Маріуполь”, відзняте Дмитром в останній день його перебування на “Азовсталі”, а також фрагменти інтерв’ю, записаного  уже після його повернення з полону.

На жаль, автор фото не зміг бути присутнім на відкритті виставки, оскільки проходить реабілітацію. Аби підтримати його та поділитися враженнями студенти та гості виставки записали Дмитру Козацькому відеоповідомлення з побажаннями швидкого одужання та надією на зустріч в НаУОА.

Виставка його фотознімків триватиме до кінця поточного календарного року та є доступною для огляду всім охочим.

Автор світлин: Віталій Бондарчук.